Att träna under graviditeten

Många har ställt frågan om man kan träna under graviditeten. Svaret är att man inte bara kan utan bör träna medan man är gravid. Man kommer dock behöva tänka lite mer på hur man tränar. Kroppen förändras en hel del under graviditeten och får lite nya prioriteringar. Medan träningen är något man kommer att behöva sköta helt själv kan man vara trygg i att andra kan vägleda en till det man annars behöver under denna tid.

Även om man inte varit speciellt aktiv i sin vardag är graviditeten det perfekta tillfället att börja. Promenader är något som alla kan klara av oavsett hur lite erfarenhet man har med träning. Fysisk inaktivitet är betydligt sämre och kan komma att bidra till faktorer som fler överskottskilon, värk i olika delar av kroppen och även högt blodtryck. Har man istället varit väldigt aktiv och tränat hårt och regelbundet kommer man behöva justera detta något. Graviditeten är inte tillfälle att börja satsa på personbästa.

Det man absolut bör hålla sig borta från när det gäller träning är idrotter och övning där det finns stor risk för fall. Något man absolut bör lägga till på träningsschemat om man inte redan har gjort det är magövningar. Inför förlossningen kommer man behöva starka magmuskler mer än någonsin tidigare. Eftersom dock förutsättningarna förändras med en växande mage är det rekommenderat att hoppa över övningar som situps och crunches, och istället satsa på mer anpassade övningar.

Om man huvudsakligen tränat kondition tidigare är det också bra att börja inkludera lite mer styrketräning i rutinerna. Att bygga upp mer styrka i musklerna har många fördelar under graviditeten, men även efter förlossningen då det är lätt kan bli jobbigt att hålla i ett barn i armarna om man aldrig tränat upp armstyrkan tidigare. Ju bättre form man lyckas hålla sig i under graviditeten desto färre gravidkilon kommer man behöva göra sig av med efteråt och desto enklare blir det även att komma tillbaka till sina vanliga träningsrutiner i efterhand.